Hur fungerar Muscle Activation Techniques?

Muscle Activation Techniques (MAT) är en process som underhåller dina muskler genom att korrigera obalanser i muskelsystemet. Tränare, coacher och terapeuter certifierade i MAT kan identifiera svaga muskler och muskler som inte kommunicerar korrekt med nervsystemet i hjärnan, och på så sätt använda sig av övningar för att stärka upp dessa svaga områden i kroppen.

Teorin bakom MAT är att skador kommer från obalans i muskler och begränsat rörelseomfång. Vi måste då hitta orsaken till denna obalans. Om till exempel baksida lår är stela så skulle vi bl a testa framsida lår för att bedömma om det är där du är svag. Kommunikationen mellan muskel- och nervsystemet är viktig och med hjälp av muskeltester kan vi se om denna behöver återställas. När en muskel är för svag för att kunna stabilisera en led, skickar din hjärna en signal till andra muskler att spänna sig för att skydda leden och på så vis blir vi stela, tappar rörelseomfång och skapar kompensationer. Musklerna som är överspännda blir överbelastade och de svaga musklera blir svagare.

En MAT terapeut utför rörelsetester för att hitta dina begränsningar, muskeltester för att bekräfta svaghet och sedan aktiveringar genom palperingar och motståndsövningar för att återställa kommuniktionen mellan muskler och hjärna. Musklerna kan då spänna sig mer jämnt och fördela motståndet genom muskelgrupper med balans som resulterar i mindre belasting för leder. Bättre balans i ditt muskelsystem kan ge dig ökad rörlighet, styrka och förbättra din prestation i träning och idrott.

MAT är en extremt effektiv process som har många fördelar. Kommunikationen mellan hjärna och muskler är ofta underskattad men sanningen är att den har stor betydelse över hur vi rör oss. Mer medvetenhet över ditt rörelsemönster kan förhindra skador, inflammation och nedbrytning av leder och MAT är ett fantastisk redskap att kunna underhålla både kropp och hjärna med.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon