Hur fungerar Muscle Activation Techniques?

Muscle Activation Techniques® (MAT®) är en process som korrigerar obalanser i ditt muskelsystemet genom att stärka kopplingen mellan muskelsystem och nervsystem. Tränare, coacher och terapeuter certifierade i MAT® kan identifiera svaga muskler och muskler som inte kommunicerar korrekt med nervsystemet och på så sätt använda sig av specifika isometriska övningar för att stärka upp dessa svaga områden i kroppen.

Teorin bakom MAT® är att skador kommer från obalans i muskelsystemet och begränsat rörelseomfång (stelhet/orörlighet). Vi måste då hitta orsaken till denna obalans. Om till exempel baksida lår är stela så skulle vi enligt MAT® bl a testa framsida lår för att göra en bedömning om det är där du är svag. Kommunikationen mellan muskel- och nervsystemet är viktig och med hjälp av muskeltester kan vi se om denna behöver återställas. När en muskel är för svag för att kunna stabilisera en led, skickar din hjärna en signal till andra muskler att spänna sig för att skydda leden och på så vis blir vi stela, tappar rörelseomfång och skapar kompensationer. Musklerna som är överaktiva blir överbelastade och de svaga och underaktiva blir allt svagare och orsakar smärtor.

En MAT ® specialist utför rörelsetester för att hitta dina begränsningar, muskeltester för att bekräfta svaghet och sedan aktiverar för att återställa kommunikation mellan muskler och hjärna. Musklerna kan då spänna sig mer jämnt och fördela motståndet genom muskelgrupper med balans som resulterar i mindre belastning för dina leder. Bättre balans i ditt muskelsystem kan ge dig ökad rörlighet, styrka och förbättra din prestation i träning, idrott och vardag.

MAT® är en extremt effektiv process som har många fördelar. Kommunikationen mellan hjärna och muskler är ofta underskattad men sanningen är att den har stor betydelse över hur vi rör oss. Mer medvetenhet över ditt rörelsemönster kan förhindra skador, inflammation och nedbrytning av leder, såsom problem med artros och liknande. MAT® är ett fantastisk redskap att kunna underhålla både kropp och hjärna.