Del 4. Svar på frågor om MAT® - Kan MAT® ha en positiv verkan på åldrande av kroppen?

Med Muscle Activation Techniques® så nytt som det är i Sverige så får jag många frågor både på mail, social media och personligen om tekniken. I en serie som jag kallar Svar på frågor om MAT® tänker jag ta upp frågor som jag nyligen svarat på och som kanske hjälper dig med funderingar som du också har. Har du en annan fråga så får du gärna ställa den här så jag kan inkludera den i framtida inlägg. Du får självklart också personligt svar.

Kan MAT® ha en positiv verkan på åldrande av kroppen?

Kanske. Om du har muskler som har blivit svaga på grund av att de är överbelastade under en lång tid eller till och med en plötslig skada så kan det resultera i att andra muskler tar över och kompenserar när du försöker göra de rörelser som de svaga musklerna egentligen är ansvariga för. Detta leder då till att dina svaga muskler förblir svaga och de starka musklerna blir starkare av att få behöva få göra hela jobbet.

Obalanserade krafter i leder som t ex i ett knä kan påfrestas för vartenda steg du tar uppför eller nerför en trappa t ex och kan orsaka att dina leder förslits genom att ben gnids mot ben. Dessa rörelsemönster kan även leda till kroniska problem såsom artrit eller artros.

Det bästa du kan göra är att göra en bedömning på just vilka specifika rörelsemönster som är begränsade i ditt fall och ta reda pa vilka muskler som är svaga för att sen förbättra musklernas förmåga att dra ihop sig (spänna sig) med MAT®. Med optimal muskel funktion fungerar de omedelbart bättre och blir mycket snabbare starka med träning.

Med Muscle Activation Techniques® kan vi bedöma vilka muskler som är svaga för att sen kunna stärka dem så att du slipper smärta och stelhet och du kan känna dig stark i alla rörelser. Det där med att ha ont i kroppen för att man är äldre är ett val i många fall. Kan man fortsätta med de aktiviteter som man njuter av längre i livet, så varför inte. Styrka bygger grunden till allt du gör, det enda som behövs är lite vilja, engagemang och tålamod. Vi har bara en kropp, ta hand om den bäst du kan.