Del 1. Svar på frågor om MAT® - Hur vet jag om en muskel är svag?

Med Muscle Activation Techniques® (MAT®) så nytt som det är i Sverige så får jag många frågor både på mail, social media och personligen om tekniken. I en serie som jag kallar Svar på frågor om MAT® tänker jag ta upp frågor som jag nyligen svarat på och som kanske hjälper dig med funderingar som du också har. Har du en annan fråga så får du gärna ställa den här så jag kan inkludera den i framtida inlägg. Du får självklart också personligt svar.

Del 1. Hur vet jag om en muskel är svag?

Självklart så kan vi ju känna av svaghet genom att vi inte orkar lyfta något eller av att inte kunna hålla ett motstånd under en längre tid. Men, det är inte alltid det som räknas som "svagt". Musklers förmåga att dra ihop sig (spänna sig) kan ändras och försämras genom att vara överarbelastade, skadade, inflammerade, eller t ex om du är uttorkad eller har vitamin eller mineral brist.

En muskel måste kunna kommunicera med centrala nervsystemet för att fungera optimalt. Gör den inte det kan andra muskler ta över för primära muskler och på så sätt skapa kompensation som i sin tur kan leda till skador och obalans. Läs mer om vad som händer i kroppen vid kompensation här.

Första signalen att du en eller flera svaga muskler är att något inte känns rätt i kroppen. Det kan vara smärta eller instabilitet i en led eller stelhet. Några vanliga exempel är känna sig stel i baksida lår, stelhet och smärta i ländryggen, benhinneinflammation eller ont i knäna under eller efter träning. All smärta och stelhet kan vara tecken på muskel svaghet.

Ett bra sätt att ta reda på vilken eller vilka muskler som möjligtvis är svaga är att gå igenom ett muskelaktiverings behandling där alla muskler testas individuellt med en eller flera tester och aktiveras sedan efter hand som det behövs. Du får resultat på en gång och du kommer även att känna av det. Du får också svar på om muskeln verkligen är svag, som i att du behöver styrka upp den, eller om kommunikationen endast är nedsatt pga. att den är överbelastad, du är uttorkad osv. I vilket fall, så behöver kommunikationen återställas, och med MAT® kan den bli det.

Klicka här för att läsa recensioner från MAT® klienter.