Vad händer i kroppen när den kompenserar? Del 2.

Biologiskt sett så är kompensation en skyddsmekanism för att inte orsaka mer skada i din kropp. Kroppen adapterar sig helt enkelt till situationen och skyddar dig mot skador på kort sikt, så kompensation är egentligen inget dåligt, MEN det är ett symptom på att just något inte står rätt till i kroppen. Tyvärr så kan vi bli fast i ett rörelsemönster som till en början kanske inte märks men sen blir ett långvarigt problem. MAT® kan korrigera obalans i musklerna genom att hitta orsaken som gör att du kompenserar.

Om dina däck på bilen är ur balans till exempel, så går det att köra ändå, men det kan leda till mycket större och kostsamma problem i framtiden, eller hur. Samma sak händer i våra kroppar. Om du har lite ont i knäet, då ersätter kroppen sin vanliga gång med en alternativ strategi för att kunna hjälpa dig att gå. Smärtan eller stelheten är varningslampan att något inte står rätt till. Du fortsätter kanske att köra på och ignorerar problemen och det är då som kompensationsmönster skapas och även strukturella förändringar kan så småningom orsakas som jag nämnde i Del 1.

Kroppen hittar alltså en lösning med ett nytt rörelsemönster men det betyder inte att man måste stå ut med det. Det finns många metoder och specialister som används av idrottare idag för att återhämta efter överansträngning eller bli bra efter en skada. Även om man inte är idrottare så är det smart att söka ut just en av dessa specialister eftersom de förstår att du vill använda din kropp och inte bara fixa problemet.

Skaparen av MAT®, Greg Roskopf, var själv en gång en frustrerad idrottsman som fick lägga av med sin sport när han var bara 25 år för att han hade konstant ont i ryggen. Detta lede till flera års sökande efter vad som egentligen var problemet och eftersom han jobbade med andra idrottsmän hade han alla sorters terapeuter och specialister till hands. För att göra en lång historia kort så kom han så småningom fram till att även om idrottarna som han behandlade mådde mycket bättre efter de fått ökad flexibilitet genom t ex stretching, så saknade de stabilitet, alltså ökade risken för skador nu ofantligt. Därför är metoden med muskelaktivering så viktig eftersom den gör att både stabilitet och flexibilitet ökas. Muskeln kan nu alltså fungera optimalt, har både flexibilitet och stabilitet och kroppen behöver helt enkelt inte kompensera längre.

Mer om Greg Roskopf kan du läsa här.