8 anledningar att börja styrketräna.

Varenda dag är ett ypperligt tillfälle att bestämma sig för att lära sig något nytt eller förnya sin livstil. De flesta vill leva ett hälsosammare liv än vad de gör just nu och då finns det mycket att välja mellan. En av de viktigaste och hälsosammaste sakerna du kan gör för dig själv, tycker jag, är att styrketräna. En stark kropp orkar mer, kan ta fler smällar och är oftast mer aktiv...alltså en bra sak som leder till flera bra saker.

Det finns många andra alternativ inom styrketräning och en del olika komplicerade och avancerade. Jag rekommenderar alltid att börja med en personlig tränare för att lära känna inte bara maskiner, vikter och andra redskap men också din egen kropp. Har du aldrig lyft en skivstång eller en medicinboll tidigare är det svårt att veta hur mycket just du klarar av, inte bara att lyfta men att kanske svinga, bära framför kroppen eller över huvudet. En personlig tränare kan hjälpa dig och har hjälpt många i samma situation innan. Mitt råd är att inte tveka, investera i dig själv och gör rätt från början.

Vad du än väljer att göra så finns det många anledningar att börja styrketräna och ingen bättre dag att börja än just idag. Om jag inte har övertygat dig än så läs vidare för 8 toppen anledningar att börja styrketräna.

1. Motverka åldrande

Våra muskler bryts ner om vi inte använder dem. Det tar mycket energi får kroppen att behålla muskler men stärker vi dem så påminner vi kroppen att vi behöver dem. Givetvis är en bra kost också viktig här. En stark kropp motverkar nedbrytningen av skelett och muskler och därmed fördröjer åldrandet. Bra va!

2. Rör dig utan stelhet och smärta

Ont i axlar och knän handlar oftast om muskelsvaghet. Dessvärre ökar risken för en skada ofantligt om dina leder inte är stabila, så för att förebygga förslitningar och plötsliga skador som vid ett fall till exempel, är styrketräning en perfekt metod.

3. Bättre kost val

När du mår bättre vill du äta bättre. Kroppen är smart och när du har energi från träning så slipper du sockersug och behöver inte lika många koppar kaffe för att hålla igång. 

4. Få en bättre natts sömn

Så härligt det är att vakna upp och känna att man fått tillräckligt med sömn. När man tränar är återhämtning extremt viktigt, det är just då som kroppen läker sig själv och blir starkare. När kroppen fått jobba är den mer inställd på vila och återhämtning och du sover helt enkelt bättre. 

5. Ökad flexibilitet

Vem vill inte vara flexibel och kunna ta sig upp och ner för trappor, spela badminton med barnbarnen och kunna ta sig en sväng på dansgolvet när humöret faller sig in? Var beredd på allt och anta nya utmaningar utan att oroa dig för plötsliga skador.

6. Minska risken för sjukdomar

Att doktorer rekommenderar träning till många av sina patienter är inte ovanligt och det ligger något i det. Regelbunden träning har otroliga effekter på kroppen och att kunna förebygga sjukdomar och att vara stark och frisk i mesta delen av vårt liv är bara en av fördelarna.

7. Öka självkänslan

Det är känt och även bevisat genom vetenskapliga undersökningar att träning ökar självkänslan och att det kan vara effektivt mot depression. 40 minuters träning är allt som krävs för att humöret ska få sig en boost.

8. Delta i något du alltid velat

Segling, Vasa loppet, vandra Inka leden, sky's the limit! Har du inte en "bucketlist" än så kommer du att vilja ha en när du väl kommer igång med styrketräning. Lite utmaningar i livet, är just livet.