Sofia Lee...min story.

Kroppen är bra på att kompensera. Den utför oftast det vi vill, om än inte alltid helt smärtfritt. De flesta har någon gång upplevt detta; stelhet, ett hugg eller en punkt som bara inte vill släppa, som sen eventuellt kan leda till kroniska skador och förslitningar. Jag själv minns många krämpor i knän, höfter och i axlar och som alla andra, tänkte jag att det är väl bäst att vila...tills jag hörde talas om Muscle Activation Techniques®.

MAT®, eller muskelaktivering som jag kallar det här, kom jag först i kontakt med när jag bodde i Chattanooga, Tennessee i USA. Jag klättrade väldigt mycket, och som ni kanske kan tänka er så handlar klättring helt enkelt om att komma uppåt på bästa möjliga och effektiva vis. Kroppen tar mycket stryk i klättring och det finns inte en enda klättrare, proffs eller inte, som inte har ont och problem någonstans i kroppen.

Några dagar efter min flytt till Chattanooga träffade jag ett par på klättringsgymmet, Adam och Bethany, de var ganska nya på klättring men väldigt duktiga och blev bra väldigt snabbt. Vid tillfället hade de båda varit personliga tränare i många år och visste exakt vilka muskler som bidrog till vilka rörelser på väggen. Jag var ju själv personlig tränare och (vad jag tyckte) ganska stark. En dag övertalade Adam mig att prova MAT® som de båda var certifierade i. Jag hade inte riktigt förstått vad det var han försökte förklara för mig tidigare och vi hade bara klättrat ihop. Men nu befann jag mig i hans tränings studio och på behandlingsbänken. Han började med att göra muskeltester i ben, fötter och höfter. Oj oj oj, jag hade ingen kontroll alls i vissa rörelser. Sen min vänstra axel, min tricep var ju helt körd! Inte konstigt att jag hade ont. Direkt började jag applicera detta i min egen träning, tänk vad lätt det är att bli stark om man bara vet EXAKT vad som är svagt!

Den dagen i februari 2014 hade jag och Adam pratat om att han ville bli min mentor. Sedan dess och till och med min flytt till Sverige i juli 2017 har vi arbetat tätt tillsammans, både som kollegor och lärare och student. Jag har certifierat mig inom MAT® och läst andra bidragande kurser för att lära mig mer och mer. Ämnet tar nämligen aldrig slut.

På den vägen är det helt enkelt, och nu hoppas jag på att sprida den här kunskapen vidare här i Sverige. Maila eller ring gärna om du har frågor, och håll koll på vår Facebook, Instagram och hemsida efter framtida evenemang. Välkommen till Fokus Styrka!

19 visningar0 kommentarer