MAT-Basic Logo.jpg

Vad är Muscle Activation Techniques®?

Muscle Activation Techniques (MAT®) är ett sätt att testa och korrigera obalans i muskler, leder och rörelsemönster. Tekniken är unik i att den återställer nervsystemets kommunikation med muskelsystemet så att musklerna kan fungera med optimal effektivitet, dvs. spänna sig under belastning och slappna av när vi vill. Efter aktivering ökas både flexibilitet och stabilitet i kroppen och kan därför reducera smärta, läka skador snabbare och reducera inflammation orsakat av kompensation och överbelastning. Detta, i sin tur, ökar sedan din fysiska prestation märkbart både i vardagen och i fysisk aktivitet. MAT® är till för alla, från vardagsmotionären till elitidrottaren med ett mål att ha en väl fungerande och smärtfri kropp. Läs mer om Muscle Activation Techniques nedan och på muscleactivation.com

Vad händer vid ett besök?

 

MAT® skapades med idéen att rörlighet och styrketräning står som grundpelare för vår hälsa och att musklernas förmåga att kunna spänna sig optimalt är viktigt för ett normalt rörelsemönster. Hämningar i musklerna visar sig i ett begränsat rörelsemönster (ROM) och prestation (styrka), vilket kan leda till smärta och/eller stelhet.

MAT® är en specifik och unik process som bedömer musklers förmåga att kunna dra ihop sig genom att först jämföra rörelsemönster från höger till vänster sida eftersom kroppen är skapad för att vara till mesta dels symmetrisk. Om en rörelse är bedömd som asymmetrisk, så vet vi att en eller flera muskler som är ansvariga för just den rörelsen möjligtvis är svaga dvs. nervsystemet har svårt att kommunicera med muskeln och tvärtom. Vi testar sedan dessa muskler för att göra en bedömning på vad som behöver aktiveras.

 

När bedömningen är klar så använder en MAT® specialist sig av specifika aktiveringar och lågintensivt isometriskt motstånd (styrketräning) för att återställa muskelns förmåga att nu kunna spänna ihop sig. Här se vi oftast en stor skillnad i ROM omedelbart. Vidare jämför vi åter igen symmetrin för att se om rörelseomfånget har förbättrats och försäkrar oss också om att muskeln/musklerna även kan spänna sig i det nya läget genom ytterligare muskeltest.

 

 

Vad gör Muscle Activation Techniques® unikt?

 

MAT® tvingar inte kroppen till en förändring men jobbar istället för att få en gradvis förbättring genom ändringar i ditt rörelseomfång som nås via musklers förbättrade förmåga att dra ihop sig. Vi tränar alltså oss till ökad rörelse och minskad stelhet (kroppens sätt att skydda dig) En MAT® specialist är lyhörd till din kropps respons och ändrar träningen efterhand baserat på vad de ser. Var och en tränas individuellt med fokus på dess muskelsvagheter och kompensationsmönster. Därför är ingen MAT® session den andra lik.

 

MAT® ger ingen diagnos eller förutbestämt träningsprogram utan fokuserar istället på vad som är aktuellt för din kropp just nu. Genom att öka styrkan och rörelseomfånget kan man få ökad prestation i sin träning och sport med omedelbar effekt.

MAT® skiljer sig från andra sätt att skapa styrka och rörlighet därför att den fokuserar aldrig direkt på att förlänga eller ändra en muskel genom stretching, värme, massage eller foamrolling. MAT® försöker inte att "slappna av" muskeln men istället "aktivera" den så att din kropp är bättre förberedd på att hantera fysisk belastning i din träning, sport och andra vardagliga utmaningar.